drs. Marianne Hanneman, Psycholoog NIP - Gestalttherapeut NVAGT

EFT (Emotionally Focused Therapy) relatietherapie

Momenteel worden er geen nieuwe clienten voor relatietherapie aangenomen

 

In een (liefdes) relatie willen we ons graag veilig, vertrouwd en geborgen voelen. We willen onszelf kunnen zijn, ons geaccepteerd voelen met onze leuke kanten, maar ook met onze onhebbelijkheden. We willen het gevoel hebben dat de relatie tegen een stootje kan, dat een meningsverschil niet meteen leidt tot een barst die niet meer te repareren valt. Verschillen moeten er kunnen zijn, maar juist deze verschillen zijn vaak de aanleiding tot onenigheid en discussies.

 

In zo'n discussie ontstaat vaak bij beide partijen een gevoel van 'niet begrepen worden'. Dat voelt niet prettig en als reactie gaan beide partijen hun visie herhalen in de hoop dan begrepen te worden. Voor dat je het weet ben je in een oeverloze uitwisseling van standpunten beland, en ontstaat er steeds minder begrip voor elkaar. Uiteindelijk kan je er toe komen je in jezelf terug te trekken en niet meer te investeren in de relatie.

 

In EFT wordt zo'n discussie ook wel 'interactiecirkel' genoemd. In deze relatietherapie gaat men er van uit dat onder de uitwisseling van visies en standpunten, basisbehoeften van de mens schuilgaan. Deze basisbehoeften (veilig voelen, geborgen) kunnen door eerdere ervaringen beschadigd zijn. Door deze beschadiging zijn we onszelf gaan beschermen en durven we niet meer rechtstreeks aan onze partner te vragen wat we nodig hebben. We zeggen bijvoorbeeld aan onze partner 'moet je weer zo nodig gaan sporten vanavond', terwijl we eigenlijk willen zeggen 'ik vind het fijn als je een avond gezellig bij mij thuis blijft'. 

 

In EFT gaan partners onderzoeken wat hun eigenlijke behoeften zijn en leren zij deze ook tegen elkaar uit te spreken. Dat lijkt zo te lezen heel gemakkelijk, in de praktijk blijkt dat er veel moed voor nodig is om je kwetsbaar naar je partner op te stellen. De praktijk leert echter ook dat als men deze stap kan nemen, de discussies minder hoog oplopen, de relatie meer diepgang krijgt en er meer tevredenheid onstaat over de relatie.

 

Herkennen jullie de oeverloze discussies of ben je moegestreden en trek je je terug uit de relatie? Hebben jullie het gevoel dat je elkaar niet echt kan bereiken, maar willen jullie dat wel? Dan kan EFT een relatietherapie zijn die bij jullie past! Binnen 6-8 gesprekken is er meestal een duidelijke verbetering merkbaar.

 

 

De duur van een gesprek is 1 tot 1,5 uur. Een afspraak kan meestal binnen 5 werkdagen gerealiseerd worden, bij voorkeur overdag. ’s Avonds zijn er beperkte mogelijkheden. 

 

Kosten

De kosten zijn € 95 per persoon, totaal dus € 190 per gesprek incl BTW. 

 

Stichting EFT Nederland

Voel je je aangesproken door bovenstaande, informeer dan verder via email onder de knop 'Contact' links in het menu.

 

Prins Bernhardweg 30
3991DE Houten

06 - 10 94 05 00

info@hanneman-consult.nl
www.hanneman-consult.nl